Blogs projectreis 2017

Woensdag 25 oktober 2017

Moedwil:

Vandaag is er op de Moedwilschool gewerkt aan de Jungle Gyms. Deze Jungle Gyms zijn in voorgaande jaren door ons gebouwd. Doordat deze zo intensief gebruikt worden, waren ze nodig aan een onderhoudsbeurt toe. Ontbrekende delen zijn weer gemonteerd en ook zijn er nieuwe schommels opgehangen. Nu kan er weer volop gespeeld worden.  Het is toch wel bijzonder om te zien en horen hoezeer de kinderen onze aanwezigheid waarderen. Alleen al de grapjes en de ondeugende dingen die ze uithalen. Het is elke keer weer geweldig om dit mee te maken. Zeker ook omdat er veel kinderen zijn die we al jaren kennen en die onze namen zelfs nog weten. De watertappunten zijn weer voorzien van nieuwe grind, zodat het water niet meer zo opspat als de kinderen water komen drinken. Ook is er nog een nieuwe kraan (watertappunt) gemaakt bij de primary kant van de school.

Op een school als deze, met zoveel kinderen gebeuren er ook verdrietige dingen. Zo is er vorige week vrijdagochtend een meisje van 12 jaar overleden. Zij woonde op deze internaatschool in het meisjeshostel. Vandaag was er een herdenkingsmoment met alle kinderen en leerkrachten voor haar. Als HOPE  groep werden wij ook uitgenodigd om dit bij te wonen. De ceremonie begon om 12:00uur. Na een welkomstwoord werd er door de leerlingen en het schoolkoor gezongen. Daarna vertelde één van de juffen het levensverhaal van Thato. Hoe ze was op school en welke herinneringen ze aan haar hadden. Één van de kamergenootjes vertelde op een indrukwekkende manier hoe ze de tijd samen met haar beleefd had. Zo had ze nog nooit haar kamergenootjes in het hostel een goede nacht of welterusten gewenst, behalve op haar laatste avond. Toen had ze heel expliciet de aandacht gevraagd en iedereen een goede nacht gewenst. Alsof ze aanvoelde dat het haar laatste nacht was….. Ook was er een dominee die een overdenking hield. Vanwege andere plannen deze middag moesten we helaas halverwege de ceremonie weggaan. Dit zijn toch wel dingen die je diep raken.

Harmony School:

Bij Harmony moest er nog zand ingeveegd worden in het aangelegde pad. Het was erg warm maar het ging voorspoedig. Ook zouden dan vandaag de roedes voor de gordijnen worden opgehangen, zodat die klus afgemaakt kon worden. Helaas was het boren in de muur niet te doen (zelfs met een klein boortje kwam er een ontzettend groot gat in de muur), dus hier verzinnen we nog iets anders op. We hebben de hulp van een conciërge ingeroepen en we gaan morgen kijken of we het helemaal af kunnen maken. Wordt vervolgd dus…..

Kinderwerk op Remmogo:

Vanmorgen zijn we weer naar een (voor ons) nieuwe pre-school geweest met de naam Remmogo. De school bestond uit twee kleine klaslokalen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. Wij hebben voornamelijk gewerkt met de groep oudste kinderen. We hebben het verhaal van Bartimeüs verteld en één klein meisje kende dit verhaal al dus riep ze af en toe alvast vrolijk wat er ging gebeuren. Na de limonade zijn we begonnen aan ons knutselwerkje: een mooie kleurplaat van een gezicht waarop de kinderen zelf wiebeloogjes mochten plakken. De kinderen deden enorm hun best om  er wat moois van te maken. Ook hebben we lekker gezongen en natuurlijk werden de magic bubbles weer uit de kast (bak) getrokken. Wat een feest! Samen bellen blazen. Ook de allerkleinsten mochten lekker meespelen. Tot slot hebben we de speelgoed scootertjes uitgedeeld waarmee gelijk een race werd gehouden: ready-set-GO!!

Kweena:

Op Kweena werd de laatste hand gelegd aan de jungle gym waarna deze feestelijk is ‘geopend’ met ballonnen en slingers. De kinderen kwamen in de rij zingend naar de jungle gym gelopen waarna ze hem een voor een hebben getest. Hij is goedgekeurd!

Ratsagae en Koster:

Voor trouwe HOPE volgers twee bekende namen. Omdat we vanmiddag wat eerder klaar waren, is er een groepje mensen nog even op bezoek geweest bij Jacob in Ratsagae en een groepje op de Kosterschool.

Met Jacob gaat het erg goed, hij is nog niks veranderd. We zagen hem van verre aan komen lopen en konden eerst niet geloven dat het Jacob was. Voor een man van 79 had hij nog steeds flink de pas erin! Hij was blij om ons te zien en kende ook al onze namen nog. Ratsagae is flink uitgebreid. Er staan nieuwe Zuma (Mandela) huisjes, er loopt een kudde koeien rond in een aparte weide en de groentetuintjes staan er mooi bij.

Ook op de Kosterschool gaat het goed en ziet alles er nog mooi uit.

Morgen nog een laatste werkdag en dan zit het er alweer op voor ons!

 

Tot gauw!

Groetjes van Peter, Jan P, Jan M, Mariëlle, Anita en Gerdi

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.