Blogs projectreis 2019

Donderdag 24 oktober 2019

 

Vanochtend vertrokken we rond 08.30 uur in groepjes naar 4 pre-schools waar we eerder een junglegym hadden geplaatst. Dit maal waren onze auto's vol geladen met speelgoed. Gereedschap lieten we thuis. De overhandiging van het speelgoed aan de juffen was een hartverwarmend moment. Wat een blijdschap ! We hadden de tijd om even met de kinderen te knuffelen, te luisteren naar een lied dat spontaan werd gezongen en met de kinderen te spelen. Omdat we om 11.00 uur op de Thlotheletsang-school werden verwacht moesten we na ongeveer een half uur afscheid nemen. Dit liep hier en daar wat uit want  de kinderen wilden nog een keer opgetild worden en nog een keer een drukkie krijgen. Ze komen daarvoor in grote getale op je af. Wat een ervaring...Uiteindelijk werden we uitgezwaaid met een hartelijk 'bye bye' en 'God bless you'!

Op de Thlothletsang-school begonnen we gelijk met het ophangen van slingers en ballonnen bij het overdekte pleintje waarop de 12 tafels staan die wij hebben gemaakt. Rond 11.30 uur werden we gevraagd om naar het netbal-veld te komen. Verrassing! Alle kinderen van de school zaten rondom het veld klaar om te kijken naar een potje netbal tussen een aantal leerlingen van de school en ons. Er werden teams gemaakt van 3 leerlingen en 3  'HOPE-ers' met daarbij de opdracht om aan 'die Hollanders' de regels uit te leggen. En toen begon de wedstrijd die serieus werd opgepakt! Wat een aanmoediging vanaf de zijlijn door een paar honderd kinderen! Bij elk doelpunt of bijna-doelpunt werd er flink gejuigd. Ook werd er enthouisiast gezongen. De brandende zon, het was rond de 37 graden, mocht de pret niet drukken. De sfeer was top!

Om 12.00 uur werden alle kinderen ordelijk naar het overdekte plein gestuurd. Daar zaten uiteindelijk alle leerlingen klaar voor het officiele gedeelte: de overdracht van ons project aan de school. Een paar mooie woorden door de principal en een bestuurder werd afgesloten door dankbare woorden van Marius, de vice-principal die ons project heeft begeleid. Maar de zelfgeschreven dankwoorden die werden voorgelezen door een aantal kinderen waren extra speciaal. De papiertjes waarop de tekst stond waren prachtig versierd en aan verschillende deelnemers overhandigd. Mooie souvenirs!

Al een paar dagen zingen we als groep het lied "Who is the king of the jungle? ". Ook heeft Lieke dit lied geoefend met de kinderen van de school. Nu wij zo voor de groep kinderen stonden was het moment daar. Wij zongen dit lied voor de kinderen, inclusief de gebaren. Daarna was het de beurt aan de kinderen. Wat een prachtig geluid en gezicht!

Nadat de kinderen met zijn allen het Onze Vader zongen gingen de kinderen terug naar de klassen. Wij gingen de klassen rond met een lollie voor iedereen. Wat een feest! Met een drukkie namen we afscheid van de kinderen. Wat een moment...

Daarna werde we uitgenodigd in een kamertje waar de tafel gedekt stond. Prachtige woorden van de principal, een hoofdsbestuurder en Marius volgden. Andre werd gevraagd om de naam   van de school op de juiste manier uit te spreken; Thlotheletsang. Uiteindelijk lukte het hem en was de principal tevreden. Zij bood ons een beker aan met een foto van de school en de naam van de school er op, zo kunnen we thuis ook nog oefenen op de juiste uitspraak.

Met  koffie, thee, en fris en een lekker koekje/cakeje sloten we deze bijeenkomst af. Afscheid van de het team van leraren en bestuurders nam even wat tijd in beslag door de herhaling van hartelijke woorden en drukkies. Dag lieve mensen!

Na onze gebruikelijk stop bij de Caltex reden we weer naar 'huis'. Met elkaar hebben we toen alle spullen uitgezocht en in de boxen gestopt. Met de bus en het bakkie brachten we de spullen naar de container bij Riaan en Elmarie. Met het afsluiten van de container sloten we ons project symbolisch af. We groetten Elmarie en vertrokken weer naar Groenfontein.

Een gezellige en lekkere maaltijd volgde waarbij Berry, Angela en Melanie aanwezig waren. Andre sprak zijn dank uit voor alles wat zij voor ons hebben betekend en ook sprak hij onze waardering uit  voor al hun werk. Gerdi overhandigde nog een Hollands kado aan Lydia, Martie en de keukenprinsessen Chimene en Magdalena.

Op naar een laatste avond rond het kampvuur.

Morgen richting het vliegveld voor onze reis naar huis!

Marrie, Jan, Marin, Alex, Ria en Mieke

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.