Blogs projectreis 2018

Maandag 22 oktober 2018

Bij Touch Community was het vandaag ontzettend druk. Naast de harde werkers uit onze groep kwamen er 25 kinderen om te spelen. Een aantal anderen uit de groep gingen namelijk aan de slag bij hun pre-school. We hebben er met de kinderen een groot feest van gemaakt! Van liedjes zingen, dansen, plakken, knutsellen, spelen en noem het maar op. Het was een lange dag, want de kinderen kwamen 's ochtends al aan en gingen om 14.30 pas weer terug. Een geslaagde maar vermoeiende dag. De kinderen waren erg moe maar dat is natuurlijk een goed teken. Al hun energie gestopt in het spelen.

Ondertussen is een aantal bij Touch verder gegaan met het bouwen van de stellingkast om de Blessing Boutique in orde te maken. Een groot gedeelte is klaar en de eerste (gesorteerde en verpakte) boxen met kinderkleding staan al in de kast. En dat is maar goed ook, want bij aankomst werden we verrast met nieuwe zakken vol ongesorteerde kleertjes, help! Voor ons even paniek, maar natuurlijk wel heel fijn dat mensen zoveel afstaan.

Ook werd een andere (volgepropte en chaotische) kast aangepakt vandaag. Twee van de vier planken zijn van overvol, naar helemaal leeg gegaan. Orde, heerlijk! De stofzuiger, luiers, babyvoeding etc. die vrijdag gekocht zijn werden vandaag ook gegeven. Dit werd met ontzettend veel blijdschap in ontvangst genomen.

Een aantal anderen waren zoals hierboven genoemd aan de slag gegaan bij een pre-school in Boitekong, een township vlakbij Rustenburg. Het is een zeer klein, armoedig schooltje, maar helaas was hier niet eens ruimte om een jungle-gym neer te zetten. Maar andere werkzaamheden waren beslist niet overbodig. Hier was de vloer namelijk dusdanig slecht dat iemand van ons bij aankomst al door de planken zakte. Hoog tijd voor wat vernieuwing dus, maar daarvoor moesten eerst alle spullen eruit. Na het wegzakken van de stofwolk van het tapijt konden we aan de slag. We hebben de oude vloer laten liggen, maar met nieuwe platen vastgezet. Dit was even puzzelen, meten en zagen, maar al vrij snel lag alles op zijn plek en kon het vastgezet worden. Ook het dak van de school stond nagenoeg op instorten en kon wel wat vernieuwing en versteviging gebruiken. Ook de scheiding tussen het klaslokaal en (mini)kantoortje werd i.p.v. onstabiele golflpaten en karton nu gemaakt van hout. Het bestaande ladenkastje is weer werkend gemaakt en de deur gerepareerd. Toen de hele groep terugkwam van Touch waren wij nog helemaal niet klaar. Maar wat een dankbaarheid! Met stromende tranen en dankgebeden naar de Heer viel de eigenaresse haast om van geluk.

Omdat we geen jungle-gym hier kunnen neerzetten en de school amper speelgoed heeft hebben we speelgoed gekocht voor deze pre-school. Toen de teachers net bijgekomen waren gingen wij het speelgoed uit de auto halen en begon alle dankbaarheid opnieuw.

Op het einde van de dag (die per ongeluk iets te lang was geworden) toen alles afgerond was kwam de eigenaresse niet meer bij van geluk. En wij zijn op onze beurt dan weer erg blij dat we hier aan hebben kunnen bijdragen.

Waar natuurlijk wel een jungly-gym geplaatst kon worden was op 'Great Expectations'. Doordat we afgelopen vrijdag natuurlijk al ontzettend ver gekomen waren konden we het vandaag afronden en feestelijk aankleden met de inmiddels welbekende ballonnen, vlaggetjes en niet te vergeten de 'bubbels'. Na de officiële opening stormden 33 kinderen de jungle-gym op. Om de blijheid niet gelijk over te laten gaan in tranen, moesten we dus even goed opletten dat de kinderen er iets minder chaotisch op en af gingen. Morgen beginnen we aan een nieuwe en daarmee ook de laatste jungle-gym van deze projectreis. Maar het blijft iedere keer geweldig om al die blije gezichtjes te zien bij de kinderen.

Lieve groetjes van ons,

Alex, Jeroen, Marin, Quinten en Wilma.

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.