Blogs projectreis 2017

Zondag 22 oktober 2017

Ochtendprogramma

Deze rustdag begonnen we met de kerk. Een groep ging naar de Growth Point kerk (foto), een naar de Saekina Tabernacle en de laatste groep bleef op locatie en ging naar de kerk bij Kobus.

De kerk van Kobus is een bescheiden kerk, er zitten ongeveer 30 mensen in de gemeente en er wordt (relatief) bescheiden gezongen. Hier waren voornamelijk blanke mensen uit de buurt.

Een andere groep heeft ervoor gekozen om naar de Growth point kerk te gaan. Dit is een kerk van ongeveer 300 blanke en zwarte leden die uit omgeving Rustenburg komen. Er wordt hier gezongen (en bewogen) voor de dienst, waarna de preek volgt.

De derde groep is naar de Saekina Tabernacle geweest. Dit is een kerk waar alleen maar zwarte mensen samenkomen, dit waren er vandaag ongeveer 500. Je kan hier duidelijk het verschil met andere de andere twee kerken zien: de sfeer is zeer uitbundig en er wordt flink gedanst tijdens het zingen.

Na de kerkdiensten heeft ieder de vrijheid gehad om zijn eigen dag in te vullen. Er is vooral veel bijgeslapen, gelezen, gepuzzeld, bijgepraat en gewandeld. Er heeft een groepje bij de camping van Kosterdam, even verderop, een poging gedaan tot vissen. Er is helaas niets gevangen maar dat mocht de pret niet drukken. Ook is er gekeken naar de doorgebroken dam hier op het terrein en gezocht naar de beste manier om dit eventueel op te lossen. Twee mensen hebben een bezoek gebracht aan Elmarie en hebben ook de groentetunnels bekeken waar we vorig jaar op hebben geploeterd. Inmiddels zijn alle tunnels gevuld en is er ook al geoogst! Waar we begonnen zijn met alleen het planten van spinazie, is inmiddels al een grote variatie in groentes. Fantastisch om te zien dat het project echt aan het lopen is, een groot succes!

Kennismaken met de Zuid-Afrikaners.

In de avond was er een kennismakingsmoment met de verschillende betrokkenen van het project hier in ZA. Er waren mensen van de Harmony School, van Touch en andere betrokkenen. Het was een erg fijne avond, er is veel gepraat en gelachen met elkaar. De gasten bleven lekker eten, iedereen schoof bij elkaar aan tafel en was gezellig met elkaar in gesprek. Na het eten heeft Jannet van Touch verteld over haar heftige verleden Wat indrukwekkend om dat uiteindelijk ook van haar te horen dat het er niet om gaat wat je hebt meegemaakt in dit leven maar wat je er uiteindelijk mee doet. Na het eten hebben we van Touch als blijk van waardering een kleinigheidje gekregen. Na het eten is er genoten van de allerlekkerste kwarkbollen van de wereld gemaakt door André Hilvers (die van Bakker Hilvers uit Arnhem met 14 winkels kijk voor meer informatie op www.hilvers.nl ;-)). 

Na deze heerlijke rustdag zijn wij allen klaar om deze week weer lekker te knallen! Donderdag is de laatste werkdag.

Groetjes van, Romar, Maarten, Ria, Nico & Jeroen

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.