Blogs projectreis 2017

Vrijdag 20 oktober 2017

Kinderwerk

Vandaag verliep het kinderwerk anders dan op de andere dagen. We  waren uitgenodigd om naar Touch te komen om daar te helpen met het verzorgen van een spelletjesdag met de kinderen van de pre schools. Ze  werden gebracht met busjes en er kwamen een heleboel kinderen uit één busje rollen. Allemaal keurig in hun schooluniform. De bedoeling van deze dag was dat de kinderen kunnen kennismaken met speelgoed. Veel kinderen hebben helemaal geen speelgoed. Janet, een leerkracht,  legde ons uit wat het belang is van spelen voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral logisch denken en rekenen. We gingen met de kinderen aan de slag om patronen van kleuren te maken, te puzzelen, te mozaïeken en te bouwen met duplo. Ook werd er geschilderd op heuse mini-ezels. Er waren 80 kinderen dus het was een hele organisatie om het allemaal goed te laten verlopen. Gelukkig waren de eigen leerkrachten van de kinderen er ook bij. Er waren kinderen die meteen aan de slag gingen maar anderen vonden het heel spannend en durfden bijna niet. Gelukkig waren alle kinderen na een poosje lekker aan het spelen.

Ook waren er een aantal peutertjes die heerlijk op schoot mochten en ook kleurig speelgoed in hun handjes kregen, wat natuurlijk meteen met handjes en mond werd ontdekt.

Na deze intensieve en indrukwekkende ochtend gingen we nog kleding brengen bij kindertehuis ”Kindersorg”. Hier is HOPE vorig jaar aan het werk geweest om te bestraten. We konden kijken in een appartement waar stichting TIEN heeft gewerkt dit jaar. Het was erg mooi geworden en er wonen nu 12 kinderen van verschillende leeftijden.

Monica’s Day Care

Het klaslokaal moest verder geverfd worden met de kleuren rood, geel en blauw. Het lijkt wel of ze hier geen andere kleuren hebben. Heel wat vierkante meters werden voorzien van een afwasbare laklaag. De lucht daarvan was niet te harden, dus regelmatig moesten Klaas en Peter even naar buiten om frisse lucht te happen. Ook de kwaliteit van de muren was niet zoals we gewend zijn, regelmatig had je een stuk muur aan de verfroller zitten. Maar het hele lokaal is geverfd, al moet de wand die geel geworden is nog en keer over omdat deze kleur niet goed dekt. De juffen vonden het prachtig, vooral ook het met schoolbordverf beschilderde gedeelte van de muur.

De jungle gym is vandaag voorzien van twee trappen van oude autobanden. Een omheining rond het hoge plateau moet voorkomen dat de kinderen er vanaf vallen. De zandbak heeft een leuk kleurtje (groen en blauw) gekregen. De oplettende lezer ziet nu dat groen ook een optie was.

Harmony School

Ondanks de bewolking in de ochtend is het toch al snel warm vandaag, er zit beduidend meer vocht in de lucht.  De laatste meters zijn bestraat en aan de randen voorzien van betonijzer. Er staat inmiddels een betonmolen en de eerste emmers beton zijn langs de randen van de paden gesmeerd. In de loop van de dag kwamen Jan Piet en Elmarie nog even langs om het werk te bewonderen en de harde werkers een hart onder de riem te steken.

Hiermee zit de eerste werkweek er op en kunnen we het weekeinde bijkomen. Nou ja…morgenochtend vertrekt de eerste groep al om 5.00 uur naar Pilanusberg.

Hartelijke groeten van Klaas, Jan L. Jannet, Arjan, Alex en Nel

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.