Blogs projectreis 2019

Vrijdag 18 oktober 2019

Elke morgen start de groep om 06.15 uur met een 'goedemorgengesprek'. Een moment om aan elkaar te vragen hoe het gaat en een bijbeltekst te lezen en te bidden.

Naast het werk dat in de projecten wordt gedaan heeft elk groepslid ook extra taken; elke groepje wordt ingeroosterd voor een taak; afwassen, 'liturgie' (opening van de maaltijd met een gebed, stukje (bijbel)tekst en/of lied) of het dagverslag schrijven. Daarnaast worden de dagboxen gevuld door twee personen (voor de koffie- en lunchpauze) met de gevulde koelboxen (foto van gisteren).  Zomaar een greep uit de activiteiten die er voor zorgen dat we op een prettige manier ons werk kunnen doen en goed voor elkaar zorgen!

Vandaag werd de groep opgesplitst.  Een groep met Alex, Harm, Ko, Marrie en Bas ging naar Project 6 "Lesedi Early Learning Centre.  Een groep met Willy, Marin, Siska, Aniek, Rolf, Jan, Dorette, Lieke, Gerdi, Nel en Mieke ging naar Project 3 "Tlhotleheletsang-school". Tineke en Ria gingen boodschappen doen met Berry want er is een mooi sponsorbedrag dat ingezet kan worden voor een paar mooie projecten waar we in voorgaande jaren actief zijn geweest.

Project 6 - Lesedi Early Learning Centre

Vandaag zijn we met een team (Alex, Harm, Ko, Bas en Marrie) naar de Lesedi Early Learning Centre  geweest in Monakato. Helaas waren we wat later doordat de coordinaten in de Garmin(navigatie)  niet klopten. Na een Google Search van Harm, met de coordinaten die Marrie nog had, kwamen we uiteindelijk toch op het project dat het verste van onze locatie af ligt.  Lesedi is een kinderopvang waar zo'n  25 jonge kinderen tussen de 1,5 en 5 jaar dagelijks verblijven. De Principal, onderwijzers en klusjesman waren super blij ons te zien.

De Jungle Gym lag al klaar in een gebouwtje naast het klaslokaal, een container. Doel was in één dag een jungle gym plaatsten. Met extra hulp van mensen daar en fijne losse grond was dit geen probleem. Alles ging voorspoedig, in het begin een beetje te voorspoedig. De gaten waren klaar maar de basis van de gym nog niet gesteld. Maar onze lokale helpers waren al driftig bezig met het beton maken en dit in de gaten mikken. Resultaat was een jungle gym die niet recht stond. Ofwel vol gas de rem erop zetten bij onze helpers, Ko had een gat waar de meeste winst te behalen was en waar nog niet zo veel beton is zat leeggespit en uitgeschept.

Met een goed op elkaar ingespeeld team stond de jungle gym na de lunch. De Principal, het hoofd van de school, had de kinderen al uitgenodigd om de gym te beklimmen voordat we deze goed en wel officieel konden overdragen. We hebben samen met het bestuur van de school en alle andere betrokkenen daarna de gym geopend en heeeeel veeeel foto's gemaakt. Ze konden er geen genoeg van krijgen. Mooi om iedereen zo blij te zien, zowel kinderen als volwassen. De glimlach op de gezichten vertellen het verhaal!

Project 3 -  Tlhotleheletsang-school

Met een grote groep kwamen we aan. We pakten de draad van gisteren weer op. Verder met de tafels : beitsen van de tafels die al klaar zijn en het schroeven en boren van de poten voor de volgende tafels. Het bestraten werd met groot enthousiasme opgepakt. Zouden we het stuk 'dicht' kunnen leggen vandaag? Met 5 mensen stenen kruien en nog konden we het tempo van de bestraters nauwelijks bijhouden. Sjonge, wat ging dat snel! En ja hoor, het is gelukt! Het plein is dicht. Wat een lekker gevoel!

Ondertussen op een ander plein is er een begin gemaakt met het schilderen van de lijnen van het korfbalveld. Met latjes werd een mal gemaakt om de lijnen enigzins recht te maken. In de brandende zon was dit een klus die op een hele andere manier weer zo zijn uitdagingen kende.

We werden nog toegesproken door een delegatie van de school. Hun dankbaarheid werd door 4 personen op een hartverwarmende manier met ons gedeeld. Mooi om mee te maken.

Rond lunchtijd was het werk voor deze dag gedaan. Weekend! Op naar het winkelcentrum, de Waterfalmall. Wat hadden we zin om daar een hapje te eten. Wat een gekke gewaarwording om vervolgens in een donker winkelcentrum te lopen; de 'krag was af'... oftewel geen electriciteit....Hoe lang dit zou duren kon niemand ons vertellen. Zodra we plan B hadden bedacht sprongen de lichten weer aan, jippie! We hebben lekker gegeten en daarna nog even wat winkels bezocht. Na een gezellige busreis, waarin we elkaar weer een stukje beter hebben leren kennen, kwamen we rond 17.00 uur aan op Groenfontein om een heerlijke douche te nemen... of toch niet... 'de krag was af'.... Het mag de pret niet drukken. We horen elkaars belevenissen aan en hebben het goed samen. Drie personen hebben een  duik in het frisse zwembad genomen, wat een hoop gegil en gegiegel opleverde. Zeker voor herhaling vatbaar!

Inmiddels is het donker hier. Geen electriciteit.  Overal staan kaarsen, wat een gezelligheid!

Vanavond vroeg naar bed want een groot deel van de groep hoopt morgen om 05.00 uur te vertrekken naar wildpark "PIlanesberg". Zin in !

Liefs,
Ria, Marin, Jan, Alex, Marrie en Mieke

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.