Blogs projectreis 2019

Woensdag 16 oktober 2019

 

Lieve lezers,

Vandaag zijn we naar vier verschillende plekken geweest. Wat was het een productieve dag zeg! Hieronder zullen we kort vertellen wat we hebben gedaan. Veel leesplezier!

Project 4

Vandaag mochten Jan, Gerdi, Ko, Ria en ik (Lieke) een Junglegym maken bij een preschool. Het was een mooie locatie, waar de Junglegym goed te gebruiken is. De kinderen gingen helemaal door het dolle heen toen ze ons zagen, dat was echt prachtig om te zien.

De zalen, nou ja zalen, de minikamertjes waar de kinderen verbleven waren echt klein. Het was best een grote groep en dan in zo'n klein kamertje. Dat zal je in Nederland nooit zien, echt bizar. Ondanks dat hebben de kinderen een prachtige plek, hele lieve juffen en worden ze goed verzorgd. Ze stralen van top tot teen. En door een lach van hen en een handdruk ga ik ook weer stralen.

De voortgang van de Junglegym ging goed, de gaten voor de pilaren maken ging snel en voor dat ik het door had stond de basis al. Nog in de ochtend mocht ik samen met Ria en met de kinderen samen zingen en knutselen. We hebben ze een liedje geleerd en zij ons en we hebben samen gedanst. Ook hebben we een een kroontje/hoedje met ze gemaakt. Net zo een wat je vroeger op de basisschool kreeg als je jarig was, maar dan met een paar stickers erop. Maar wat was dat leuk om dat met ze te doen. Daarna hebben we heerlijk met ze de polonaise gelopen en dat was echt een feestje.

Later in de middag zijn we richting Freedompark gegaan. Daar hebben we Alice ontmoet. We mochten even bij haar in het huisje mee kijken, wat was dat klein zeg. Kinderen in Nederland zullen zeuren over dit oppervlakte als dit hun kamer zou zijn. Maar hier woonde een moeder met haar 4 kinderen... Ze was aan het koken, dus het rook heerlijk en het was gewoon fascinerend om dat te zien.

Na zo'n dag besef je maar weer hoe goed we het hebben in Nederland en hoe dankbaar we mogen zijn!! Dus geniet met volle teugen van alles wat wij hebben!

Ons het 'n baie lekker dag gehad! 

Project 3

Het project op Tlhotlheletsang (niet uit te spreken dus project nummer 3) is deze dag lekker op geschoten. Er zijn maar liefst 80 vierkante meter stenen in het zand terecht gekomen. De vrouwen in de groep, en dat was de grote meerderheid, hebben kei en keihard gewerkt. Verder zijn er in zeer korte tijd weer 2 picnicktafels gereedgekomen. Voordat het zand op was, kwam er een truck van cemblocks met opnieuw 10 kuub zand, en dat voordat we het nodig was. It's a miracle.  We zijn nog lang niet klaar op nummer 3, maar we komen er wel.

Project 5

Vandaag zijn we weer naar een nieuw project gegaan op een nieuwe locatie. We gingen aan de slag met een junglegym bij een pre-school genaamd His Light. We waren net bezig met het graven van de gaten voor de pilaren toen er hulp kwam van de tuinman (Sem) van de school. Hij had in no time gaten gemaakt met de juiste diepte. Ook hielp Sem met de rest van het in elkaar zetten van de junglegym. Nadat we de palen in de grond hadden, konden we helaas niet verder. Het cement en de box met de o.a. schroeven en bouten was niet geleverd. Heel erg was dit niet, want op nu konden we bij de kinderen kijken die lekker aan het zingen en dansen waren. Zo leuk om die enthousiaste koppies te zien! Toen Berry, de held, de onbrekende materialen had gebracht, konden we verder. Dit ging aardig snel en met de hulp van Sem ging het nog sneller. Helaas was er geen stroom dus konden we geen water koken. Gelukkig kwam de kokin met een oplossing en kookte het water op een gaspitje op. Toen hadden we alsnog een heerlijk kopje koffie en een soeppie. De accu's van de boormachine was op een gegeven moment leeg, waardoor we niet meer verder konden. We waren al bijna klaar en besloten om te stoppen en de junglegym morgen af te maken.  Nu al zin in!

'Project' ziekenhuis

Als hekkesluiter wil ik nog vertellen over hoe de dag van Dorette en mij (Siska) is geweest. Wij hebben namelijk de mogelijkheid gehad om een halve dag mee te lopen met Neil die arts/anestesist is. Wij hebben 3 operaties/ingrepen mogen mee kijken in de operatiekamer (wat zij the theater noemen). Echt superleuk en leerzaam om mee te maken. Zo zie je best veel verschillen in hygiene tussen ZA en NL. We mochten Neil vragen wat we maar wilden! Hierna zijn we met hem naar verschillende klinieken geweest om een indruk te krijgen van hoe dat er daaraantoe gaat. In elk van die klinieken werkte hij ook als arts of consultant. Super interessant wat hij allemaal te vertellen heeft.

Rond de middag werden we afgezet bij Touch, waar we konden helpen bij het sorteren van de ruimte waar lappen stof en toebehorende materialen allemaal door elkaar lagen. Toen we daar mee klaar waren zag het er een stuk georganiseerder uit. Daarna werden we opgepikt om terug naar onze verblijfplaats te gaan.

Tijdens het ritje terug naar onze verblijfplaats stoppen we altijd bij de Caltex, het tankstation. Vandaag werd het een ongeplande meeting met alle groepjes. We zaten gezellig met een cooldrank of een ijsje te chillen.

Inmiddels hebben we lekker gegeten en gaan we zodadelijkmet een voldaan gevoel naar bed.

 

Lieve groeten vanuit Zuid-Afrika namens Harm, Rolf, Tineke, Lieke, Aniek en Siska

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.