Blogs projectreis 2017

Maandag 16 oktober 2017

Christian Harmony School.

Vanmorgen zijn we eerst met de hele groep bij de Christian Harmony School gaan kijken.

We werden heel hartelijk welkom geheten en daarna vertrok de helft van de groep naar Freedom Park. De achterblijvers zijn begonnen met het uitmeten van het pad. Want het is de bedoeling dat we tussen de gebouwen klinkerpaden maken zodat de kinderen bij slecht weer niet door de modder hoeven lopen. Gelukkig waren er al stenen en heel veel zand gebracht dus we konden lekker van start. Heel fijn is dat er een berg zand en een aparte berg stenen was gebracht in plaats van alles door elkaar op één hoop. We hebben heel veel zand verplaatst en vlakgemaakt , stenen gekruid en in banen  gelegd. Dit alles onder gezang van ‘Laat me’ van  Ramses Shaffy tot ‘De steen die door de tempelbouwers …’ en ‘Hoe kwam Mozes door de Rode zee?’ Al snel was er een klinkerpad te zien. Dat was heel stimulerend voor de groep dus we werkten als de brandweer in de tropen. Daar kwam af en toe veel paardenkracht bij kijken: kruiwagens werden heuvelop in tweetallen zowel aan een touw vooruit getrokken als van achteren geduwd. ‘s Middags kregen we ook nog hulp van een boel schoolkinderen die in een lint stenen gingen doorgeven. Omdat de berg zand midden op ons pad was gegooid, het flink heet was en we inmiddels al wel wat moe begonnen te worden, hebben we deze berg in competitievorm overwonnen. Per tweetal scheppen tot één van de twee niet meer kon en dan startte het andere team. Al met al een mooie klus en een goede dag! Dus voor morgen ligt er al heel veel klaar en kan er weer lekker doorgepakt worden.

Freedom Park.

Vandaag was er eigenlijk nog geen kinderwerk. Maar omdat we met een grote groep bij de pre-school op Freedom Park waren om de Jungle Gym te bouwen, hebben we aan de juf gevraagd of we ons toch met het dagprogramma mochten bemoeien. Nadat we als groep welkom waren geheten met veel liedjes (die heel hard gezongen moesten worden van de juf) hebben we later, binnen, met 4 dames ook nog liedjes voor hen gezongen. Nel heeft 2 bijbel verhalen verteld. En we mochten genieten van het enorme enthousiasme van de 2 juffen die worden ondersteund door Touch Community. Je ziet de kinderen genieten van de positieve aandacht die ze hier krijgen.

Tijdens onze koffiepauze werden we verrast op een presentatie door een aantal kinderen. Om de beurt moesten ze zich voorstellen: Welcome visitors, my name is xxx, I am 6 years old, I live at Freedom Parc number 8, I want to become a teacher, policeman, doctor, enzovoort. Ontroerend en tegelijk hoopvol om van deze kinderen van 5 of 6 jaar oud hun droom te horen van wat ze later willen worden, te meer als je ziet in welke situatie ze nu leven en opgroeien.

Maar het eigenlijke doel vandaag was dus het bouwen van een Jungle Gym. Het is gelukt om deze in één dag helemaal klaar te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: de basis was een bouwpakket met op maat gezaagde en voorgeboorde palen en ook de planken waren al op de juiste lengte. Het graven van de gaten voor de palen was ook niet eerder zo gemakkelijk: met een spade konden de gaten al bijna op de juiste diepte gegraven worden. ’s Middags is een aantal mensen naar de Harmony School gegaan om daar te helpen.

Aan het einde van de dag konden we voldaan terugzien op een eerste werkdag waarop heel veel werk is verzet. Uit de foto’s blijkt wel dat iedereen zich geweldig heeft ingezet, ondanks de hitte en de weinige schaduwplekken die er waren. Morgen gaan we vol goede moed weer verder!

Met de groetjes van Jannet, Gerdi, Klaas (en uiteraard alle anderen) 

 

Contactgegevens

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.