Blogs projectreis 2015

Dinsdag 27 oktober 2015


Het einde komt in zicht en daarmee ook de tijd die nog over is om alle klussen af te ronden. We merken dat het werk in deze warmte best zwaar is en ons lijf ook zo nu en dan begint te protesteren. Vandaag was helaas ook de eerste keer dat er een ongelukje plaatsvond waar dokter Neil aan te pas moest komen. Iemand boorde per ongeluk in zijn onderarm. Na een paar hechtingen is de arm weer zo goed als nieuw en kon hij weer gewoon verder werken.


Koster

Op Koster is vandaag de vloer van de uitbouw aan het lokaal gelegd. Een aantal meisjes waren overtuigd dat het een 'dancefloor' zou worden en waren al flink aan het oefenen. Hierna zijn we begonnen met de opbouw van de muren. We hebben de muren van de twee lokalen waar vorige week beton gestort is, ontdaan van betonspetters zodat de mooie kleuren weer zichtbaar werden. Er is verder gewerkt aan het hekwerk en de opbouw van de toiletten gaat gestaag verder. Wel moet er eerst een wateraansluiting gevonden worden voordat ze hun functie kunnen vervullen. Hopenlijk lukt het zowel de uitbouw als de toiletten klaar te krijgen voor we teruggaan. We genieten van de sfeer op Koster, de kinderen en het personeel. Zij genieten van de extra aandacht en sommige kinderen kennen zelfs onze namen en vragen naar degene die ze niet zien. Ook komen ze regelmatig een knuffel halen en ze willen alles weten wat we doen. Ze maken ook dankbaar gebruik van de herstelde drinkwaterplekken die we op een andere  manier moesten opbouwen vanwege slijtage door het intensieve gebruik. Dit verklaart ook waarom het muurtje, dat zo mooi gemetseld was door de jongeren van de Guido de Bres in augustus, niet kon blijven staan. Het stond niet meer stevig en daarom is ervoor gekozen het muurtje neer te halen.


Moedwil

Ook op Moedwil worden steeds meer zaken opgeleverd. De kinderen kunnen weer schommelen en het hekwerk zit er, op een klein stukje na, helemaal in. Het pad dat is aangelegd, is ondertussen ook helemaal door een betonrand versterkt en de deuren van de twee lokalen kunnen ook weer gewoon open en dicht en op slot. In de pauzes komen de kinderen graag bij ons kijken en vragen om ballonnen en elastiek. Dat laatste hadden we gelukkig wel en dat werd dan ook, met gevaar van onder de voet gelopen te worden, uitgedeeld. Het was eeen relaxte dag, niet omdat er niet hard gewerkt is, maar alles liep gewoon op rolletjes en paste in elkaar. Het blijft creatief omgaan met de voorradige gereedschappen en materialen maar dat levert, als het dan toch lukt, wel de meeste voldoening.


Kinderwerk

Het was een mooie dag, ruim 40 kinderen waren er. Het bijbelverhaal ging over de Barmhartige Samaritaan. Vol aandacht werd er geluisterd. Prachtig ook om zien hoe de kinderen de liedjes, die we elke dag zingen, inmiddels kennen. Na het bijbelverhaal werd er druk geknutseld. Vandaag hadden we de groep voor het knutselwerkje in tweeën opgesplist, jongens en meisjes. De meisjes waren heerlijk rustig aan het knutselen. Ondertussen vlogen bij de jongens de vliegtuigjes letterlijk door de lucht. Na de broodmaaltijd werd er afscheid genomen van de kinderen. Als presentje kregen ze vandaag een bellenblazer of een speelgoed auto. Met een appel in de hand namen ze afscheid van ons


Freedompark

Vandaag op Freedompark hebben wij ons bezig gehouden met het plaatsen van een buitentoilet en het vervangen van het dak van een "veranda";de schaduwplek en kookgelegenheid van een dame die een thuis biedt aan acht kinderen in een hutje van zes bij vier meter.

Het begon allemaal vlot en probleemloos, maar zoals wel vaker kwam er kinkje in de kabel, dit keer bestond dat uit het opraken van de brandstof van de generator.....

Na een warme en lange pauze kwam onze "groepslijder" ons gelukkig weer op gang helpen met een paar liter benzine, waardoor het werk weer kon worden hervat en het dak tóch nog gereed is gekomen. Niet alleen tot ónze vreugde maar vooral tot grote vreugde van de bewoonster en haar kinderschaar

Na het werk zijn we allemaal (op een drietal doorwerkers op Freedompark na) nog even bij Jan Piet en Marnice geweest op Bou Bou. Wat een heerlijke plek. Na een drankje en gezelligheid snel terug voor het eten. Riaan en Neil aten ook mee. Van Neil namen we alvast afscheid en we gaven een presentje als dank voor al zijn hulp. Hij sprak zijn dankbaarheid uit, ook namens Marie, voor onze hulp en aanwezigheid. Graag gedaan Neil!  

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Van Musschenbroekstraat 66
3514 XL UTRECHT
Telefoon » 030 - 271 12 06

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.