Blogs projectreis 2015

Vrijdag 23 oktober 2015


En dan is het, voor je het weet, al weer de laatste werkdag van de eerste week. We hebben al zoveel gedaan en zoveel beleefd! Hard gewerkt, al veel klussen afgerond, de kinderen en de vrijwilligers van de diverse organisaties waarmee we samenwerken ontmoet en elkaar (opnieuw) beter leren kennen. Vandaag kwam het beton voor de vloeren op de Moedwil en Koster school, maar de vloer op Koster was nog niet helemaal klaar voor een verse laag dus zijn we extra vroeg begonnen. Om 7 uur zijn de eerste auto's al weggereden naar de projecten. Achteraf een goede belissing, want het werd een hele warme dag.


KOSTER

Snel aan de slag. Volscheppen van de kruiwagen met zand en stenen en opvullen maar! We zijn ruim op tijd klaar, want het beton komt later dan gepland. Dat hadden we natuurlijk kunnen weten...;-). Het beton werd vanuit de betonwagen in kruiwagens gestort die in het lokaal van achter naar voren leeg gekiept werden. Het beton spatte tegen ons, Riaan, de mannen die ons hielpen en de muren op. Helaas vulde onze specialist Kabelo het lokaal iets hoger op dan de berekende hoeveelheid beton, dus er moest een tweede levering worden afgewacht. Ondertussen werd er een start gemaakt met een nieuw hekwerk; het oude verwijderd, nieuwe draden gespannen etc. We hebben het frame voor de wandjes in de WC's geverfd, het nieuwe voetpad met een rand beton gestut en moesten van de directrice zo nu en dan bij haar komen voor een lekker hapje. Je hoorde ons vandaag nie klagen nie!


KINDERWERK

We kwamen heel erg op tijd aan in Freedom Park, en stonden te popelen om limonade voor de kinderen te maken en brood voor hen te smeren. Helaas was de sleutel van de keuken kwijt en zoals het soms gaat in Afrika, werd ons steeds beloofd dat er iemand onderweg was met de sleutel. Uiteindelijk geen sleutel maar wie weet maandag, we houden moed. We hadden een extra paar handen vandaag; Hill, een oude bekende voor ons, deed mee met het kinderwerk en nam een toneelstukje en het schminkwerk voor haar rekening. Het bijbelverhaal ging over de Goede Herder. Het verloren schaapje, dat gevonden werd, sprak de kinderen wel aan. Daarna werden ze geschminkt en dat gaf veel 'Hill'ariteit. De foto's spreken voor zich. De rest van de ochtend werd besteed aan het kleuren van een kleurplaat van de Goede Herder en we eindigden de ochtend met een prachtig laken met de regenboog waar de kinderen doorheen konden springen. Na een boterham, appel en een leuk blocnootje en een pen zwaaiden we ze uit.


FREEDOM PARK

We waren er al heel vroeg bij en hadden hoge verwachtingen van deze dag. Maar helaas konden we niet direct aan de slag omdat, zoals ook hierboven al staat vermeld, de sleutel van onze opslagruimte niet aanwezig was. Om half 12 kwam er een busje aan werd het slot doorgeslepen zodat wij eindelijk konden beginnen. Op de eerste shack hebben we een gedeelte van de dakplaten vast kunnen popnagelen en met plakbitumen dichtgemaakt. Bij de tweede shack hebben we de langsnaden afgeplakt en dichtgemaakt.


MOEDWILL SCHOOL

De dag begon goed, niet al te warm! Het plafond in de toekomstige pre-school is geschilderd, het hekwerk begint zijn vorm aan te nemen en er is zelfs een heel pad aangelegd! Het beton storten ging alleen iets minder. Of onze berekeningen kloppen niet, of een m3 is hier in Zuid-Afrika minder dan bij ons in Nederland... Maar gelukkig zijn ze twee keer teruggekomen met een nieuwe lading cement en morgenochtend, waneer wij naar Pilanesberg rijden, neemt een plaatselijke collega het laatste afstrijkwerk voor zijn rekening.
En ook niet geheel onbelangrijk; de junglegym die we vorig jaar gebouwd hebben, had een paar reparaties nodig i.v.m. het extreem veelvuldige gebruik. Ook deze hebben we vandaag uit kunnen voeren!


NEO BIRTH

Ook hier staan we heel vroeg voor het hek, wat zich onmiddellijk opent bij aankomst. Er is duidelijk op onze komst gerekend! Op de voorgevel is een prachtig fingerprintkunstwerk afgebeeld wat ongetwijfeld relatie heeft met het levensbelangrijke werk wat hier uit de naam en onvoorwaardelijke liefde van Jezus wordt verricht. Een voorrecht om hier vrijwilligerswerk te mogen doen! Vandaag mogen we weer diverse klussen doen en ook afronden. Zoals dakranden betimmeren, de terreinmuur aan de bovenkant afwerken, stellingschappen aanbrengen en de vloer bij de gebouwentree voorzien van de laatste tegels, voegwerk en een heuse entreemat. Tussendoor worden we getrakteerd op heerlijke carrées van bladerdeeg met daarin quiche. Moe maar voldaan stappen we om vijf uur weer in de auto. Het was weer een bijzondere dag!

Het is weekend en daar gaan we welverdiend enorm van genieten!

Met wederom een zeer vriendelijke groet namens de hele groep,

Roelie, Rolf, Alex, Jan M, Josien en Wiebe Christiaa Eduard de Haan. 

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Van Musschenbroekstraat 66
3514 XL UTRECHT
Telefoon » 030 - 271 12 06

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.