Blogs projectreis 2017

Zondag 22 oktober 2017

Ochtendprogramma

Deze rustdag begonnen we met de kerk. Een groep ging naar de Growth Point kerk (foto), een naar de Saekina Tabernacle en de laatste groep bleef op locatie en ging naar de kerk bij Kobus.

De kerk van Kobus is een bescheiden kerk, er zitten ongeveer 30 mensen in de gemeente en er wordt (relatief) bescheiden gezongen. Hier waren voornamelijk blanke mensen uit de buurt.

Een andere groep heeft ervoor gekozen om naar de Growth point kerk te gaan. Dit is een kerk van ongeveer 300 blanke en zwarte leden die uit omgeving Rustenburg komen. Er wordt hier gezongen (en bewogen) voor de dienst, waarna de preek volgt.

De derde groep is naar de Saekina Tabernacle geweest. Dit is een kerk waar alleen maar zwarte mensen samenkomen, dit waren er vandaag ongeveer 500. Je kan hier duidelijk het verschil met andere de andere twee kerken zien: de sfeer is zeer uitbundig en er wordt flink gedanst tijdens het zingen.

Na de kerkdiensten heeft ieder de vrijheid gehad om zijn eigen dag in te vullen. Er is vooral veel bijgeslapen, gelezen, gepuzzeld, bijgepraat en gewandeld. Er heeft een groepje bij de camping van Kosterdam, even verderop, een poging gedaan tot vissen. Er is helaas niets gevangen maar dat mocht de pret niet drukken. Ook is er gekeken naar de doorgebroken dam hier op het terrein en gezocht naar de beste manier om dit eventueel op te lossen. Twee mensen hebben een bezoek gebracht aan Elmarie en hebben ook de groentetunnels bekeken waar we vorig jaar op hebben geploeterd. Inmiddels zijn alle tunnels gevuld en is er ook al geoogst! Waar we begonnen zijn met alleen het planten van spinazie, is inmiddels al een grote variatie in groentes. Fantastisch om te zien dat het project echt aan het lopen is, een groot succes!

Kennismaken met de Zuid-Afrikaners.

In de avond was er een kennismakingsmoment met de verschillende betrokkenen van het project hier in ZA. Er waren mensen van de Harmony School, van Touch en andere betrokkenen. Het was een erg fijne avond, er is veel gepraat en gelachen met elkaar. De gasten bleven lekker eten, iedereen schoof bij elkaar aan tafel en was gezellig met elkaar in gesprek. Na het eten heeft Jannet van Touch verteld over haar heftige verleden Wat indrukwekkend om dat uiteindelijk ook van haar te horen dat het er niet om gaat wat je hebt meegemaakt in dit leven maar wat je er uiteindelijk mee doet. Na het eten hebben we van Touch als blijk van waardering een kleinigheidje gekregen. Na het eten is er genoten van de allerlekkerste kwarkbollen van de wereld gemaakt door André Hilvers (die van Bakker Hilvers uit Arnhem met 14 winkels kijk voor meer informatie op www.hilvers.nl 😉). 

Na deze heerlijke rustdag zijn wij allen klaar om deze week weer lekker te knallen! Donderdag is de laatste werkdag.

Groetjes van, Romar, Maarten, Ria, Nico & JeroenHH

 

 

 

 

Reacties  

#1 Bas 22-10-2017 21:54
Zag ik daar de tekst #superlekker nou nog staan? Haha! Leuk Arjan! Ook leuke foto’s van jou komen voorbij. Oa die waarbij jij als Arabier voorbij komt maar die met Elmarie is ook leuk!
Succes kerel!
Citeer
#2 Wilma 22-10-2017 21:55
Gelukt!!
Citeer
#3 Wilma 22-10-2017 21:57
Wilma zei:
Gelukt!!

Toch niet! :(
Citeer
#4 Bas 22-10-2017 21:59
Aan de 4 musketiers. :)
Liggen jullie weer in de kamer links te stinken of zijn jullie inmiddels verplaatst? Niet te veel gekkigheid in die bunker he?!
Succes met het regelen van alles!
Citeer
#5 Nanda 22-10-2017 22:00
Hey Pap, zo te lezen hebben jullie een heerlijk weekend gehad. Goed uit gerust? Succes met de laatste dagen klussen! Dat je nog maar veel werk mag verzetten. Liefs Nanda
Citeer
#6 Bas 22-10-2017 22:07
He Rolf! Blij dat je weer in Afrika bent? En helemaal in je element? Wat ik er van kan zien wel. Geniet ervan!
Citeer
#7 Anje L. 22-10-2017 22:20
Wat toch weer een mooie dag! Je wordt er niet echt slanker van daar Jan L. Na thuiskomst maar op bonendieet! Enne, demonstreerde je vandaag je scheerapparaat? zoals eerder gezegd nofg een mooie week gewenst. Hier alles goed, Zara en ik hebben het leuk samen. Groetjes aan iedereen en de dikke knuffel voor jou. Wuv joe!
Citeer
#8 AJ 23-10-2017 07:59
He strongest Cootje. Je straalt helemaal! Veel plezier in de nieuwe week.
Citeer
#9 peter odijk 23-10-2017 09:07
Dat was een heel fijn weekend, lijkt mij zo. Hartstikke leuk en dan nu maar weer aan het werk.Succes ermee
groetjes
Peter
Citeer
#10 Marieke 23-10-2017 09:20
Lieve Corine, gaaf om je zo te kunnen volgen! (Al kwam ik er pas later achter dat ik je ook een berichtje kan sturen...)Indru kwekkend allemaal wat jullie daar doen voor de mensen.
Ik heb o.a. veel bewondering voor je keiharde werken als stratenmaker (we weten je te vinden nu ;-)...)
Ik hoop dat je geniet en wens je nog een hele goede week!
Lieve groetjes van je trotse zusje :-)
Citeer
#11 Carla Arnoldus 23-10-2017 10:15
Dat was een heel fijn weekend zo te zien. Wat gaat de tijd snel en wat hebben jullie al veel gedaan. Diepe respect daarvoor
Citeer
#12 Heije en Louise 23-10-2017 12:10
Hoi André, Rolf, Jeroen en anderen! Mooi wat jullie daar alweer hebben kunnen brengen! Zo te zien hebben jullie het ook goed met elkaar. Geniet ook van de tweede week! Succes en Zegen!
Citeer
#13 Marga 23-10-2017 13:34
Hoi Romar, ik heb de boerenkool al gekocht, voor als je terug komt!!! Hahaha Groetjes van mama
Citeer
#14 Heleen Haasdijk 23-10-2017 14:44
Hoi tante Nel, Ik ben het Gabrielle. Ik mag naar U een bericht schrijven van tante heleen. Ik kom net uit school. Hoe gaat het met jullie? Ik hoop dat U het erg leuk heeft ! Groetjes Gabrielle
Citeer
#15 Marit 23-10-2017 14:48
Ha Marielle, wat leuk om te zien & te lezen wat jullie allemaal mee maken! Veel succes nog! Geniet ervan!

Groetjes Marit
Citeer
#16 Harmen 23-10-2017 15:34
Hey Mariëlle, Super leuk om de verschillende blogs te lezen + alle foto's. Zet hem op daar met alle activiteiten. Heel veel zegen en we bidden voor jullie. Groetjes Harmen en Andrea
Citeer
#17 Merel 23-10-2017 15:51
Hoi mama
Het was superleuk op school ik zit nu naast Niels VDB
Ik vond het nog wel lastig op school maar ik ben al weer thuis ik ga ook nog lekker met Lotte spelen I love you ik mis je en tibbe ook waf woef ik hou van jou
Liefs en kusjes merel doei
Citeer
#18 Bo 23-10-2017 15:57
Hallo mam. Het was echt heel leuk op school. Vandaag hadden we meester Herman. Merel zegt dat hij streng is maar hij is heeeeeeeel grappig. Ik hoop dat je het daar erg leuk hebt. Woef woef doei mama ik mis je. En ik ga nu lekker met Lotte spelen doei. ;):)
Citeer
#19 Wilma 23-10-2017 16:01
Ha Rolf, ook nog maar even een berichtje zo. Jullie hebben mooie dagen achter je liggen! En vandaag alweer zo hard gewerkt. Gaaf hoor dat het zo lekker vlot gaat allemaal. En dat met die hitte. En is het werk vandaag klaar gekomen of morgen toch nog een stukje?
Hier weer lekker thuis na een heerlijk weekend. Wat hebben we genoten! Nu lekker thuis aanrommelen en genieten. Veel succes weer gewenst voor de dagen die gaan komen! Voor ons vliegt de tijd wel om eerlijk te zijn. Gelukkig maar, dan is het zo weer zaterdag! Love you!
Citeer
#20 Bas 23-10-2017 16:45
Dag lieverd,
Alles is onder controle hier... ter illustratie:
Gisteravond gingen de dames naar boven toe om zich klaar te maken(tanden poetsen, pj aan, je kent het wel). Kom ik boven zijn alle kledingkasten helemaal leeggehaald en liggen wijd en zijd verspreid... alles moest opnieuw opgevouwen worden en opnieuw de kast in... en dat terwijl ze vanmorgen weer naar school moesten...

Vooruit nog één...: vanmorgen was ik de haren van Robin aan het kammen... zat er weet ik veel wat in haar haar... daar heb ik vakkundig twee plukjes uitgeknipt. Ik heb geen telefoontje gehad van school ivm mishandeling dus ik denk dat het wel meevalt.

Verder allessssss onder controle hoor! Bij jou ook?!
Citeer
#21 Bolske 23-10-2017 17:41
Hoi mama we hebben het thuis heel leuk hoor! En luchtballon was leuk en hans klok was leuk! Is het daar ook leuk? De foto’s zien er leuk uit! Ik schrijf ook elke avond he;) Loveyou Loveyou!!! XX Olivia
Citeer
#22 Steyn 23-10-2017 17:44
Heey Gerard en Quinten,
Wat goed om te zien dat jullie zo lekker bezig zijn. Hier worden jullie erg gemist, maar gelukkig zien we elkaar zaterdag alweer. Nog even een aantal mooie sportieve uitslagen: Ajax heeft Feyenoord met 1-4 verslagen in de kuip!(stond ik gelukkig niet voor lul bij de familie van Lisanne) En max verstappen is 4e geworden.Veel plezier met de laatste dagen en geniet ervan,
groetjes Steyn.
PS: kunnen jullie het zonnetje meenemen naar Arnhem, want het weer is hier drie keer niks.
Citeer
#23 Gonda 23-10-2017 18:36
Hoi allemaal, speciaal Nico

De eerste week en weekend zijn alweer voorbij,maar jullie hebben veel werk verzet. Hartstikke mooi dat iedereen zoveel werk verricht. Ik wens jullie nog veel werkplezier deze week en ook de nodige ontspanning. Op de foto's zie ik dat er weer flink gestraat wordt,goed bezig hoor Nico. Kom allemaal weer veilig terug en hopelijk niet weer overnachten in Londen. Lieve groetjes
Citeer
#24 Lotti 23-10-2017 18:57
Hoi mama
Op zit ik naast lola en naast lola zit tobias hij heeft zijn pols gebroken
Ik mis je heel erg Xxx
Citeer
#25 Vere, Romee, Lotti en Michiel 23-10-2017 19:20
Dag lieve mama, lieve Josien,

Hoe is het? We hebben alle verhalen gelezen, en alle foto's bekeken, maar jij stond er helemaal niet op :-( . Vandaag zijn we weer naar school geweest. Papa moest al vroeg weg, daarom was oma Riet er al om kwart over 7 (iets eerder dan afgesproken :-) . Vanavond hebben we wraps gegeten.
Morgenavond (dinsdag) gaan we na atletiek naar opa Henk logeren. Hij komt ons woensdag weer terugbrengen. Kan papa lekker het huis schoon maken, ha ha!

Even een mop tussendoor (van Romee): Jantje's moeder vroeg aan Jantje of hij nagellak wou kopen. Toen ging hij naar de winkel om nagellak te kopen. Toen hij op de terugweg over een bruggetje ging over een sloot waar eenden in zaten. Jantje pakte het potje nagellak en draaide het potje open. Toen gooide hij de nagellak in de sloot. Toen hij thuiskwam vroeg zijn moeder: 'waar is de nagellak?' Zei Jantje: 'Alle eendjes hebben rode teentjes...'.

Hebben jullie lekker gebraaid? Zat er ook een biertje bij? Vandaag lekker gewerkt?

xxx van ons allemaal! We vinden dat je nu wel lang genoeg weg bent!
Citeer
#26 Annemarie 23-10-2017 20:53
Ha Marielle! Gave foto's van het weekend zeg! Wild en ontspanning ;-) Zie je gewoon genieten en dat doet me goed! Mis je wel hoor! Trouwens, Robin haar haar zat vandaag wel wat anders zag ik op het schoolplein. Net of er stukjes uit waren geknipt ;-)
Toedels en een dikke kus voor jou! Anne
Citeer
#27 Annemarie 23-10-2017 20:55
Hoi Anita! Wowie, wat zie jij er netjes uit in je jurk! De jongens herkenden je haast niet ;-)
Citeer
#28 Annemarie 23-10-2017 20:59
Voor het geval je er anders wakker van gaat liggen Marielle :-p, niks te zien hoor bij Robin, Bas heeft dat keurig gedaan!
Citeer
#29 Linda 23-10-2017 21:54
Ha Marielle. Nog aan het genieten daar?? Hoe gaaf al die dieren! Ik ben benieuwd hoe het gaat met de kinderen daar. Hebben jullie al wat kanjer oefeningen gedaan?? Morgen is het dinsdag en geen overdracht meer naar jou. Gek hoor! We gaan je missen woensdag tijdens de studie dag! Jij nog de laatste dagen genieten!!
Groetjes!
Citeer
#30 willemijn 24-10-2017 17:25
ziet er weer goed uit mensen goede week nog
Citeer

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.