Blogs projectreis 2015

Woensdag 21 oktober 2015


KINDERWERK

Vandaag hebben we met de kinderen, ondanks de warmte (voor SA erg warm), een hele leuke ochtend gehad. Er waren nu ongeveer 25 kinderen, daar hebben we eerst heel veel mee gezongen en daarna het bijbelverhaal verteld van de Ark van Noach aan de hand van mooie platen. We hadden ook een echte houten Ark van Noach met veel soorten beesten, die ze heel leuk vonden en waar de kinderen bijna om vochten. We hadden zelf papieren bootjes gevouwen waarop de kinderen stickertjes van dieren mochten plakken. Als spel deden we stoelendans waar heel enthousiast aan mee werd gedaan. Na een lekkere boterham en een appel kregen ze nog een bellenblaas mee. De tolk kreeg het voor elkaar de kinderen nog 10 min te laten "slapen" en daarna hebben we ze uitgezwaaid. 


FREEDOM PARK

Vanmorgen zijn we weer verder gegaan met de 1e shack, nadat we gisteren de onderste rand met beton hadden dicht gemaakt. Na eerst het dak verstrekt te hebben waagden we ons op het dak om de naden dicht teplakken en de spijker gaten te dichten met kit. De golfplaten zijn heel dun en waren goed verwarmd door de zon, een hete spannende klus dus!

Het gat voor het toilet is al gegraven (ongelooflijk hoe hard de grond is ). De toiletbehuizing en de vloerplaten voor het toilet zijn binnen.

Voor de 2e shack hebben we een golfplaten "voorportaal" gemaakt. Morgen weer verder met het dichtplakken van de gaten tegen de regen etc.   

MOEDWIL SCHOOL

We hebben ook kinderwerk gedaan op Moedwill door samen met de kinderen een schoolopdracht te maken. Wij hielpen hen met het tekenenen en uitknippen van cirkels die ze weer moesten omlijsten met ijzerdraad tot een soort gelukskooi.  Verder zijn we begonnen met een plafond van gipsplaten voor de Pre-school die nu een eigen lokaal krijgt. Het hekwerk om de Pre-school is ook verder afgewerkt om de kleine kinderen een eigen plek te geven. 

Ook is er ook begonnen met slopen van de vloeren van 2 lokalen , maar de wanden rusten op de vloertjes dus dat was nog wel een uitdaging.


KOSTER

Al zigzaggend om potholes te ontwijken arriveren we bij de kosterschool; een verzameling oude klaslokalen op een prachtige plek. Aan de voor- en zijkanten zit een  hoog hekwerk met daarop concertina (militair) prikkeldraad. Werkelijk angstaanjagend. Daarbinnen is het een beetje paradijs op aarde:  prachtige kinderen en een adembenemend uitzicht over de velden, waar je tientallen kilometers weg kunt kijken. Vandaag staan er veel klussen op de lijst: een paadje bestraten, een puinveldje ruimen, een slotje maken, een draaimolen herstellen (waaronder jonge katjes blijken te zitten). Maar ook: een toiletvoorziening aanleggen en een afrastering vernieuwen. Tussendoor worden we getrakteerd op "quiche africaine", de hulp van kinderen en de belangstelling van de directice mevrouw Naudé, die ook nog eens "dedicated organist in de Gerefomeerde kerk van Koster" blijkt te zijn. Bij thuisgang worden we nog getrakteerd op een chocoladereep, biltong, regen van boven en aapjes langs de kant  van de weg. Het was weer een warme, maar geweldige dag!


NEO BIRTH

Vandaag was de eerste klusdag  op Neo-Birth. We  hebben een heerlijke dag gehad en veel werk mogen verzetten. In het kantoortje bij de ingang van het gebouw lag vloerbedekking. Dit hebben we eruit gehaald en vervangen door vloertegels.  Ook moest er een nieuw dak komen op de kledingopslagplaats. Hier hebben we een begin mee gemaakt door alvast balken op het dak te bevestigen. Dit was nog een hele klus omdat op sommige plaatsen wel vier dakplaten over elkaar heen lagen en we daar doorheen moesten boren. Maar het is gelukt! Morgen verder. We zijn heerlijk verwend door de dames van Neo-Birth met lekkers voor bij de vers gezette(!) koffie en een broodje "Afrikaanse boerewors".  Al met al een mooie start van een nieuwe klus.

De warme groeten uit Afrika!

Henk, Thies, Bas, Mariëlle en Nel 

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Van Musschenbroekstraat 66
3514 XL UTRECHT
Telefoon » 030 - 271 12 06

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.