Blogs projectreis 2015

Maandag 19 oktober 2015


Vandaag was eindelijk de eerste werkdag! Iedereen stapte vers de auto's in, een heerlijke werkdag tegmoet! We zijn begonnen met alle werklocaties samen te bezoeken om zo ook de nieuwelingen een beeld te geven van de omstandigheden en de te verwachten werkzaamheden. Als eerste kwamen we op FREEDOMPARK aan waar nog weinig kinderen te bekennen waren. Gelukkig hebben we door middel van een rondje door een klein deel van Freedompark al veel kinderen voor morgen uit kunnen nodigen!

 

Vervolgens reden we naar NEOBIRTH, waar we vorig jaar ook druk bezig zijn geweest met de Memorial Garden. We werden daar hartelijk ontvangen en onder het genot van een schaduwnet vertelden de medewerkers wat zij precies voor de kinderen en hun ouders betekenden in deze soms zo moeilijke tijden.

Vervolgens reden de groepjes naar ieder hun eigen werkplek.


MOEDWIL SCHOOL

Op de Moedwilschool zijn weer meer dan genoeg klussen te doen. Het lekkende dak moet gerepareerd worden, een nieuw plafond in een van de lokalen en een hek waardoor een aparte plek gecreëerd wordt voor de pre-school kinderen. We zijn vandaag gestart met het slaan van gaten voor het hek en de schommel die gerepareerd moet worden. Een voormalige wateropslagplaats is ontdaan van alle vuil en de latten voor het plafond zijn vastgezet. 


RATSEGAE

Een verhaal apart.
Waar we voorgaande jaren druk zijn geweest met een pre-school moesten we vandaag alle spullen zoals wc's e.d. weer ophalen. Door vele ontslagen en sores in de regio zijn de meeste mensen hier vertrokken. Het 'schoolplein',  dat vorig jaar nog zo levendig was met blije kinderen op de schommels en in de zandbak, lag er nu stil bij. Ondanks deze domper blijven we geloven en vertrouwen dat het werk dat we doen niet voor niets is!


KOSTER

Op de school in Koster werden we hartelijk binnengehaald en voorgesteld aan alle onderwijzers. De hele school werd vervolgens klas voor klas bezocht.  Elke keer werden de kinderen vol trots aan ons voorgesteld en werden wij getrakteerd op de Kosterklap (een ritmisch handgeklap dat ongeveer zo klinkt: klap-klap-klap-klap en dat dan 11 keer ;-)

Daarna hebben we een begin gemaakt met de klussen; tafels schuren, muurtje afbreken, deur opnieuw inhangen en met een motorzaag een boom, die in de weg lag, in kampvuurgeschikte stukken zagen. Bij het tafels schuren kwamen de kinderen ons zeer enthousiast helpen, begeleid door dans en gezang. Wat een geweldige blije sfeer hangt er op deze school. De kinderen stralen en je voelt dat de onderwijzeressen echt om de kinderen geven. Ondanks de budgettaire tekorten zie je ook in de aankleding van lokalen,  de manier van omgaan met de kinderen en de trots van de directrice op haar school dat er echte liefde heerst.

RIAAN

Bij Riaan moesten er vandaag 8 groentetunnels neergezet worden en Marielle, Henk, Gijs en Rolf mochten dat doen. We werden hartelijk ontvangen door de schoonmoeder van Riaan en al snel zaten we aan de koffie. Toen deze op was werd het tijd om aan het werk gaan. Twee Afrikaners hadden al aardig wat paaltjes in de grond geslagen zodat wij de tunnels erop konden zetten. Dat scheelde een hoop werk en zweet. Met hollandse voortvarendheid hadden we ze zo ingehaald en zat het werk erop voor deze dag. Het is mooi om voor een persoon met het hart op de goede plaats iets te kunnen doen waar hij zelf niet aan toe komt.

Met een zeer vriendelijke groet,
namens de hele groep,

Josien, Roelie,  Alex, Jan, Rolf en Wiebe Christiaan Eduard de Haan.

p.s. wordt er wel op de berin gelet?


 

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Van Musschenbroekstraat 66
3514 XL UTRECHT
Telefoon » 030 - 271 12 06

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.